Diana Morant: “Es tracta d’una fita històrica per a Gandia, que enceta un camí que marcarà un abans i un després en la configuració, competències i relació entre el port i la ciutat”
El Consell d’Administració de l’APV ha resolt hui l’inici de la tramitació del document que possibilitarà la cessió d’espais com la zona del passeig del Moll dels Borja o l’ús del ‘tinglados’ 5 al 15
El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV), en una sessió celebrada aquest matí, ha resolt iniciar la tramitació del document de Delimitació d’Espais i Usos Portuaris (DEUP) del port de Gandia. En referència a aquest acord, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha destacat que “es tracta d’una fita històrica per a Gandia, que enceta un camí que marcarà un abans i un després en la configuració, competències i relació entre el port i la ciutat. El que hem acordat hui en aquest Consell d’Administració és transcendental: la delimitació de l’espai portuari i els usos de cada zona. Així, si assimilem el port amb una xicoteta ciutat, la DEUP delimitaria el seu terme municipal i establiria la classificació i usos de cada zona del mateix”.
Cal destacar que, amb aquesta nova delimitació, uns 17.500 metres quadrats passaran a ser de la ciutadania de Gandia. A més, 11.400 metres quadrats que corresponen a la platja de Venècia, passaran a ser gestionats per la Demarcació de Costes. I, uns 2.000 metres quadrats, quedaran en mans de l’Autoritat Portuària, però fora de la zona de servei del port, destinats a actuacions de millora de la integració amb la ciutat.
L’alcaldessa de Gandia també ha ressaltat que “hui estem assistint a una reconquesta de la ciutat enfront del port, a una transformació del recinte portuari que implica recuperar espais emblemàtics com ara la zona del Moll dels Borja o els ‘tinglados’. Per tant, aquest fet li obri a la ciutat de Gandia tot un ventall d’oportunitats de futur”.
Una vegada s’aprove la DEUP, la major part d’espais desafectats se cediran a l’ajuntament. Junt amb altres de menor dimensió, les següents zones quedaran fora de la zona de servei del port i passaran a ser plenament de la ciutadania de Gandia:
- Zona del passeig al costat del Moll dels Borja (12.140 metres quadrats): tot i que fa temps que no té ús portuari, aquesta zona continua sent titularitat de l’APV, la qual encara s’encarrega de donar les autoritzacions sobre els seus usos. Amb la nova delimitació d’espais i usos, aquesta qüestió es corregirà, de manera que definitivament serà la ciutat de Gandia la que disposarà lliurement d’aquest espai.
- Parc públic entre el límit del port i la barriada de Venècia (4.350 metres quadrats): es preveu la desafectació de la zona de parc públic situada a l’oest del port i de la nova carretera d’accés sud, entre aquests i el barri de Venècia, que passaran a ser patrimoni de Gandia.
- Plaça entre el passeig marítim, el Club Nàutic i la dàrsena portuària (690 metres quadrats): es tracta d’una zona sense ús portuari, que recaurà en mans de la ciutadania de Gandia.
A aquestes zones es suma la Platja de Venècia (11.400 metres quadrats), que passarà a ser domini públic marítim-terrestre, gestionat per la Demarcació de Costes. Amb aquesta modificació s’elimina la possibilitat d’ampliar el port sobre la platja de Venècia i es garanteix la seua pervivència.
D’altra banda, també queda fora del port l’espai entre el carrer Llevant i el carrer Mare de Déu Blanqueta (2.000 metres quadrats), que continuarà sent titularitat de l’APV, però que es preveu destinar a actuacions que milloren la integració del port amb la ciutat.
A més, la proposta també incorpora l’ús públic dels ‘tinglados’ 5 al 15 i la plaça que hi ha al costat dels mateixos (uns 6.500 metres quadrats). D’aquesta manera, es posaran en valor aquests elements arquitectònics singulars, generant el marc necessari per a establir usos que òbriguen l’espai a la ciutadania.
L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha volgut expressar la seua satisfacció perquè l’Autoritat Portuària “ha fet un exercici de generositat immens a l’entendre que molts espais del port han d’estar a disposició de la ciutadania”. Morant també ha agraït el treball i l’esforç que han dut a terme els autors i tècnics que han participat en l’elaboració d’aquest document.
El procés de la delimitació d’espais i usos
Aquest procediment va començar en juny de 2016, quan el Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València va acordar autoritzar l’inici de la tramitació de l’expedient de proposta de DEUP. Aleshores, es va sotmetre a informació pública la proposta i es va sol·licitar un informe de les administracions competents.
En eixe punt, l’Ajuntament de Gandia va estudiar la proposta i va informar fent constar diverses qüestions que calia replantejar-se, principalment pel que fa a la delimitació de la zona de servei del port i als usos assignats a algunes zones.
@aytogandia