Home Farmacias L’hospital de Gandia activa un nou sistema per a detectar reaccions adverses a medicaments

L’hospital de Gandia activa un nou sistema per a detectar reaccions adverses a medicaments

Por Vanessa

L’hospital Francesc de Borja de Gandia ha posat en marxa un nou sistema de detecció de reaccions adverses a medicaments i errors de medicació.

El procés crea una alerta automàtica per al servei de Farmàcia, que estudia cada cas i el notifica a instàncies superiors. Evita que el personal sanitari realitze els avisos, per la qual cosa es guanya en temps, eficiència i seguretat a l’ésser un procediment automàtic.

Aquest nou sistema detecta les reaccions adverses als medicaments dels pacients ingressats. Mitjançant el reconeixement dels diagnòstics registrats en el procés assistencial, de manera que es genera una notificació automàtica en el servei de Farmàcia de l’hospital.

Aquesta notificació inclou la informació necessària perquè despres el cas siga estudiat pels farmacòlegs del Departament de Salut. A continuació, es notifica al Centre Autonòmic de Farmacovigilància o al Sistema de Notificació i Registre d’Efectes Adversos (SINEA) si es tracta d’errors de medicació.

“La notificació d’una reacció adversa per part dels sanitaris requereix d’un procés paral·lel a l’activitat assistencial pròpia. La qual cosa és complicat en un àmbit d’alta pressió assistencial; és per això que amb amb aquest nou sistema es guanya en temps, eficiència i seguretat perquè el procediment és automàtic”.

Explica el cap de servei de Farmàcia, Jose Luis Marco.

El sistema se suporta sobre el programa de prescripció electrònica ‘Orion Clinic’, gestor de la història clínica electrònica,. De manera que la seua posada en marxa ha sigut possible gràcies al treball i la col·laboració dels serveis d’Informàtica i Farmàcia.

Les reaccions adverses als medicaments, incloent els errors de medicació, són un problema de salut pública de primera magnitud. El Sistema Espanyol de Farmacovigilància utilitza la notificació espontània. L’utilitza per part de professionals de salut, indústria farmacèutica o ciutadans a través de la web www.notificaram.es com a sistema de detecció.

Les reaccions adverses més greus són aquelles que han sigut la causa de l’hospitalització. Entre un 3 i un 5% de les hospitalitzacions són degudes a reaccions adverses vinculades amb els medicaments, inclosos els errors de medicació.

S’estima que més de la meitat dels ingressos hospitalaris per reaccions adverses als medicaments Es poden evitar. Conéixer-los perquè han ocorregut és la base per a evitar-los. “És important saber el que està passant per a poder millorar la seguretat i efectivitat dels tractaments farmacològics”, ha afegit el doctor Jose Luis Marco.

El nou sistema de detecció de reaccions adverses és un gran avanç. Per a la gestió de la qualitat assistencial en el Departament de Salut de Gandia, sobretot en l’àmbit de la seguretat.

Artículos relacionados

El medio de comunicación digital, de Gandia y toda La Safor
neque. efficitur. Curabitur Aenean commodo Donec venenatis
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de sus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad