La inauguració ha tingut lloc hui en el Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, on els interessats la podran visitar fins al 30 d’abril. Un nodrit equip d’investigadors especialistes ha participat en aquesta exposició que té per objecte donar a conéixer la Germania Valenciana (1519-1523).
Este matí, a les 12 hores, s’ha inaugurat l’exposició itinerant La Germania: un conflicte a la València del Renaixement. Han estat presents en l’acte inaugural la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el degà de la Facultat de Geografia i Història, Josep Montesinos; els comissaris de l’exposició, Rafael Narbona i Pablo Pérez; i Fernando Torres, director Oficina Caixa Popular Gandia, entitat que finança la mostra.
La mostra La Germania: un conflicte a la València del Renaixement, produïda pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Facultat de Geografia i Història i de Caixa Popular, constitueix un excel·lent compendi amb una mirada transversal, que manifesta la importància d’aquesta fita històrica i social per a València i el seu entorn territorial. Els 30 panells expositius que componen la mostra han sigut elaborats per una vintena d’historiadors de la Universitat de València.
La rectora de la Universitat de València ha destacat que la nostra Universitat, fundada en 1499, “s’ha caracteritzat al llarg de la seua història institucional, per una projecció internacional que es combina amb una particular orientació cap al nostre territori i societat, com a vector de desenvolupament i vertebració del territori i les seues persones”. En eixa línia, la rectora ha destacat el paper del Centre Internacional de Gandia, UVGandia, a la comarca de La Safor, i ha agraït la presència de l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i la seua implicació en el projecte universitari UVGandia.
A més, Mª Vicenta Mestre ha destacat que, amb aquesta exposició, “es posen en relleu aspectes desconeguts de les Germanies locals, les seues particularitats i elements diferenciadors en cadascuna de les àrees geogràfiques analitzades per les nostres i els nostres investigadors”. Així, la rectora ha apuntat el paper de la Facultat de Geografia i Història en la recuperació de la nostra memòria com a poble, així com en la investigació de la nostra història, agraint el treball desenvolupat per l’equip que ha comissariat l’exposició, liderat pels professors Rafael Narbona i Pablo Pérez.
Finalment, la rectora ha agraït a Fernando Torres, director Oficina Caixa Popular Gandia, el compromís de Caixa Popular i la seua implicació amb l’activitat de desenvolupament en el territori que realitza la Universitat de València.
Per la seua banda, l’alcaldessa de Gandia ha destacat el legat històric que atresora la ciutat de Gandia, “hui parlem d’història en majúscules i dins del País Valencià està també Gandia, una ciutat q no es pot entendre sense el seu passat”.
Diana Morant ha enaltit la tasca divulgadora de la Universitat de València i el seu compromís per “donar a conèixer a la gent la nostra història. La Universitat és clau a l’hora d’investigar però sobretot de divulgar la història. Per això, és en aquestes exposicions on la Universitat de València te més sentit que mai. És important “.
L’alcaldessa de Gandia ha agraït també al Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, i en concret al vicerector Jorge Hermosilla, per “eixa tasca tan important de projectar la Universitat al llarg del territori”.
En 2019 es van complir 500 anys del principi de les Germanies de València, que, iniciades en aquell estiu a la ciutat de València, es van estendre com la pólvora entre les principals viles del regne i van afectar bona part dels dominis senyorials. “Com a moviment social va aconseguir unes proporcions inusitades” apunten els comissaris de l’exposició Rafael Narbona (Departament d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques) i Pablo Pérez (Departament d’Història Moderna i Contemporània). “La singularitat de les Germanies valencianes recau en el seu caràcter pioner i en l’organització d’un moviment social gestat des de baix, que preconitzava l’assumpció plena dels drets contemplats en els furs i privilegis de València mitjançant la unió i l’agermanament del poble” afigen els professors de la Universitat de València.
Com esdevé amb les exposicions produïdes pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, la mostra La Germania: un conflicte a la València del Renaixement naix amb caràcter itinerant, de manera que romandrà a Gandia fins al 30 d’abril i a continuació itinerarà pel territori valencià amb la finalitat que la societat conega i valore el seu patrimoni històric i social.
@aytogandia