La tercera edició de la Fira del Fil tindrà lloc del 19 al 23 d’octubre al Centre Polivalent, i comptarà amb moltes novetats respecte d’edicions passades. En aquesta ocasió, l’Ajuntament d’Oliva, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana que encapçala Josep Escrivà, conjuntament amb l’Associació de Bolilleres i Artesanes del Fil, i amb una col·laboració interdepartamental, ha tractat d’oferir una programació ampla i diversa amb activitats, exposicions, xerrades i tallers per promoure i destacar aquesta especialitat artesanal que ha assolit tant de renom en el municipi d’Oliva.
Del 19 al 21 d’octubre a la Casa Maians d’Oliva, la III Fira del Fil d’Oliva també acollirà la XVIII MULTAQA, la Conferència Internacional Mediterrània «Valors Unitius de la Mediterrània, Rutes de la Seda i del Grial» de la mà de Centre UNESCO València. En aquest sentit, el regidor de Participació Ciutadana, Josep Escrivà, ha declarat que «cal destacar que, en aquesta edició de la Fira del Fil tenim prevista l’assistència de persones, convidades d’honor, versades en la recerca històrica i patrimonial vinculada als valors d’hospitalitat que uneixen totes les cultures de la zona mediterrània».
El 19 d’octubre a les 16.30 h s’inaugurarà l’exposició dels treballs de l’Associació de Bolilleres i Artesanes del Fil d’Oliva, a l’Enginy del Sucre, i romandrà oberta fins al diumenge.
El dissabte 22 d’octubre, a les 12.00 h s’ha previst una ruta teatralitzada des de l’Enginy del Sucre amb el títol «Vivim i contem Oliva i la seua relació amb la seda». El mateix dia s’obrirà el Centre Polivalent, de 9.30 h a 13.30 h i de 16.30 h a 19.30 h per acollir la III Fira del Fil, organitzada i coordinada per l’Associació de Bolilleres i Artesanes del Fil d’Oliva i la Regidoria de Participació Ciutadana que dirigeix Josep Escrivà.
La trobada de boixeteres tindrà lloc el diumenge, 23 d’octubre al Centre Polivalent, de 9.30 h a 13.30 h i de 16.30 h a 19.30 h. S’ha previst el mateix dia una conferència a càrrec de Josep M. Folch, enginyer i gerent de la Fàbrica d’agulles Alfileres FOLCH, el qual ens parlarà sobre les set meravelles de les agulles, ferramentes essencials per a l’encaix de boixets. A les 12.00 h tindrà lloc l’acte institucional, amb danses populars i acompanyament de tabals i dolçaines, amb l’actuació dels grups Raval i Vila i Sarabanda. Per altra banda, l’Associació de Festers del Carrer de sant Vicent prepararà calderes d’arròs amb fesols i naps per a dinar, que serà a partir de les 14.00 h. Per últim, a les 18.30 h, hi haurà una presentació guiada per l’exposició fotogràfica d’indumentària tradicional valenciana, de la mà de Juanvi Mengual, expert local en indumentària i balls tradicionals valencians.
Durant tot el cap de setmana hi haurà a disposició de la ciutadania un servei de Minibús, que realitzarà viatges constants des del Centre Polivalent fins a l’exposició de les Artesanes del Fil a l’Enginy del Sucre.
Per participar i realitzar els cursos d’especialització, cal consultar la disponibilitat i l’oferta a les persones organitzadores:
– Maria Gualde: Ret-Fi (649 018 404, en valencià i castellà)
– Maria Elena Fanfani: M&F Merletto (+39 373 803 8306 en italià) (626 483 890 en valencià i castellà)
Per a la XVIII MULTAQA de las Culturas s’ha previst una sèrie de conferències-col·loquis a la Casa Maians d’Oliva durant els dies 19, 20 i 21, amb la col·laboració de Centre UNESCO València.
Per al dimecres 19 d’octubre de 17.00 h a 19.00 h, s’han programat diverses conferències sobre «L’hospitalitat i els valors unitius de la Mediterrània» amb participants de renom, com ara Gugliemo de Govanni Centelles, Duc de Pecácore i 43 Comte d’Oliva, Roberto Savio, comissionat de les Nacions Unides per a les Universitats de la Pau del Centre Europeu per a la Pau, o Xavier Rausell, historiador d’indumentària popular valenciana, així com Maria Tomàs, presidenta de l’Associació d’Artesanes del Fil d’Oliva, l’alcaldessa de la ciutat Yolanda Balaguer, el president de Centre Unesco València Rafael Monzó i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.
El dijous 20 d’octubre, de 12.00 h a 20.00 h, les conferències previstes versaran sobre la ruta marítima de la seda i del grial de València amb una connexió internacional des de Taiwan, Itàlia i València. Hi intervindran també Eduard Mira, escriptor, professor i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Antonio Oliver, escriptor i investigador sobre la ruta internacional marítima de la seda, José M. Gironés, Pascual Casañ i César Evangelio sobre la ruta marítima del calze de València i Antoni Esteve, president de l’Associació Cultural «Centelles i Riusech».
Per al divendres 21 d’octubre hi haurà un parell de conferències, des de les 17.00 h fins a les 18.45 h sobre «La seda, ruta internacional de comerç i hospitalitat» amb exhibicions de peces de litúrgia en seda del segle XVIII, i d’indumentària. A les 18.45 h tindrà lloc l’acte de clausura de la XVIII MULTAQA DE LES CULTURES.
“Enguany hem volgut ampliar el format i afegir tallers formatius i diverses activitats dirigides a tota la ciutadania, i fomentar la seua participació amb aquesta conferència, que tindrà implicació internacional dels organitzadors de la Fira del Fil de Vincenza a Itàlia, d’experts de la Ruta de la Seda a la Xina, Japó i Taiwan i les Bolilleras Lift de Mèxic, que projectaran Oliva i la III Fira del Fil com un referent més enllà del nostre territori” ha declarat Escrivà.
Per altra banda, l’alcaldessa d’Oliva Yolanda Balaguer s’ha mostrat molt satisfeta per aquesta programació, que mostra el treball que s’ha dut a terme des de la regidoria de Participació Ciutadana, conjuntament amb altres departaments de l’ajuntament, per tal d’oferir a la ciutadania un seguit d’activitats i xerrades de gran qualitat i amb tants participants de renom.
«Esperem que la ciutadania d’Oliva s’anime, i també la ciutadania d’altres localitats, que visiten la nostra ciutat per a poder gaudir d’aquesta III Fira del Fil; un esdeveniment referent i únic al nostre territori.» Ha declarat Balaguer.